Valtuusto käsitteli Lahden kaupungin hyvinvointikertomusta kokouksessaan 10.3.2025. Lahden kaupungin hyvinvointikertomuksen liitteen 1 A Lapset ja nuoret kohdasta selviää, että vain vajaa puolet kouluterveyskyselyyn vastanneista 4.-5.-luokkalaisista ja 8.-9.-luokkalaisista kokee, että opettajat ovat kiinnostuneita heidän kuulumisistaan. Lähes 50% kokee, että opettajia ei kiinnosta lasten ja nuorten kuulumiset.
Mitkä ovat syyt, että oppilaat kokevat näin? Mikä tätä tulosta selittää, koska opettajana tämä lasten ja nuorten kokemus järkyttää.
Laadukasta oppimista ja kouluviihtyvyyttä edistää tunne, että on tervetullut, hyväksytty, nähty ja pidetty. Tämän opettaja osoittaa hymyllä, jutustelulla ja kuulumisten kyselyllä. Kun opettaja tuntee oppilaansa ja välittää heistä, ihmissuhteesta muodostuu luottamuksellinen. Lapsi tai nuori uskaltaa lähestyä, pyytää apua ja kertoa, jos jokin asia painaa mieltä. Opettaminen on ihmissuhdetyötä.
Olin yhteydessä Lahden kouluihin eri alueilta ja kysyin ammattilaisilta oppilaiden kohtaamisesta. Kaikissa kouluissa oppilaiden tarve keskustelulle ja kuulluksi tulemiselle on tunnistettu. Työyhteisökeskusteluissa puhutaan oppilaan kohtaamisesta ja vuorovaikutuksesta. Kaikissa kouluissa harjoitellaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä kiva-koulutunneilla vahvistetaan positiivisen koulukulttuurin vahvistumista. Pohdittiin, että arvostetaanko oppilaan kohtaamista yhtä tärkeäksi asiaksi kuin ”oikeiden asioiden” äärelle pääsemistä.
Yhdessä koulussa Mitä kuuluu -kyselyt antavat dataa, jonka mukaan oppilailla on hyvä olla koulussa, aikuiset ovat mukavia ja lapsi saa apua ja tukea tarvittaessa. Tätä selitetään sillä, että koulun painopiste on useamman vuoden ajan ollut osallisuus. Selvästi yhteinen sitoutuminen ja panostus asiaan tuottaa tulosta.
Toivon, että oppilaan kohtaaminen nostetaan yhdeksi toimenpiteeksi, jota korostetaan jokaisessa koulussa. On tämä sitten koulun painopiste, johon koko henkilökunta sitoutetaan tai muuten riittävästi keskusteltu asia, jonka tärkeyteen sitoudutaan. Päätöksenteossa ja sivistyspalveluiden hallinnossa on puolestaan pidettävä huolta, että kouluilla on riittävä rahoitus mahdollistaa laadukkaan opetuksen järjestäminen: sopivan kokoiset ryhmät, riittävä oppimisen tuki ja osaavaa henkilökuntaa oikeissa tehtävissä. Hyvinvoivassa kouluyhteisössä jaksetaan välittää oppilaiden kuulumisista.