Suomella on yhä edelleen erinomainen maine yhtenä maailman johtavana koulutusmaana. Gallupit näyttävät, että myös suomalaiset itse arvostavat koulutusta ja laadukas koulutus on yksi tulevien kuntavaalien kärkiteemoista. Suomen koulutusjärjestelmän maksuttomuutta ja joustavuutta ihaillaan laajalti. Ulkomaalaisten linssien läpi katsottuna Suomen kouluissa oppilailla tuntuu olevan riittävästi vapaa-aikaa harrastaa ja olla kavereiden kanssa. Aikuisopiskelijoiden on mahdollista opiskella työn ohessa.
Olemme tunnistaneet vuosien ajan tietyt haasteet: PISA-tulokset ovat pudonneet, ymmärtävä lukutaito on heikentynyt, matemaattiset taidot ovat laskeneet, kansan kahtiajakautumista ei ole saatu pysäytettyä ja meillä on yhä enemmän ääripäiden oppilaita. Osalla nuorista menee kaikilla elämän osa-alueilla mainiosti, mutta yhä suuremmalla joukolla todella heikosti. Yhteiskunnasta syrjäytyneitä nuoria on aivan liikaa. Meillä on yhteiskunnassa kaksi erittäin selkeää haastetta: Lasten määrä vähenee dramaattisesti ja julkisiin palveluihin käytettävä raha vähenee entisestään. Laadukkaan julkisen koulutusjärjestelmän ylläpitämiseen ja kehittämiseen nämä kaksi tekijää vaikuttavat suoraan erittäin merkittävästi.
Nyt kysyn, että mikä on Suomen valtion ja kuntien strategia varmistaa, että koulutusjärjestelmämme toimii myös tulevaisuudessa ja tuottaa sitä, mitä toivomme? Mitä koulutusjärjestelmässämme on syytä säilyttää ja mitä olisi muutettava? Millainen maailma on 10, 20 ja 30 vuoden kuluttua ja miten koulutusjärjestelmämme vastaa tuleviin muutoksiin? Millaisia uhkia meillä on, jotka voisivat romuttaa koulutusjärjestelmämme ja myös murentaa koko hyvinvointiyhteiskuntamme? Mistä asioista voimme olla ylpeitä suomalaisessa yhteiskunnassa, eli mitä meidän tulee edelleen vahvistaa ja miten? Mitä teemme asioille, mitkä ovat pielessä? Voihan strategia olla myös se, ettemme tee mitään, emmekä luota tutkittuun tietoon. Odottelemme ja katsomme aitiopaikalta, samalla huutaen pervoilusta ja tofusta, kuinka vuosikymmenten ansiokas työ rapautuu käsiimme.