123§ Lahden kaupungin vuoden 2025 talousarvio sekä vuosien 2025-2027 taloussuunnitelma
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,
Puheenvuoroni ei ole ”juupas eipäs säästöjä”- kannanotto. Enemmänkin ison kuvan pohdinta talouteen ja kuntalaisuuteen liittyvä. Vireässä ja kiinnostavassa kunnassa asuu ihmisiä, joiden arki on sujuvaa ja turvallista. Lapsilla on pääsy laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja koulutukseen, kunnassa on työtä ja kohtuuhintaista asumista tarjolla, liikkuminen eri kulkumuodoilla on sujuvaa, julkinen liikenne on edullista, kaupungissa on monipuoliset mahdollisuudet liikuntaan ja kulttuurin harrastamiseen. Ympäristön suojelu ja kestävä elämäntapa on luonnollinen osa arkea. Tällainen on minun ideaali Lahteni.
Lahti ei ole tällä hetkellä ideaalikuvani mukainen, muusta Suomesta puhumattakaan. Muutoksen tulo on nähty jo pitkään. Väestöpyramidi on keikahtamassa yläsalaisin. Lasten määrä vähenee, iäkkäiden ihmisten määrä kasvaa. Ihmisten terveysongelmat ovat kasvaneet, työttömiä on liikaa. Nykyrakenteet eivät tule vastaamaan ihmisten muuttuneisiin tarpeisiin eikä yhteinen raha riitä vanhojen rakenteiden ylläpitämiseen. Muutos on välttämätön. Tekee usein kipeää, kyllä. Mutta minusta muutos on myös mahdollisuus löytää uusia tapoja tehdä asioita paremmin ja niin, että asiat vastaavat nykyhetken lisäksi tulevaisuuden tarpeisiin. Tarpeen tulee perustua tutkittuun tietoon ja tosiasioihin.
Esimerkkinä kerron, kuinka meille sivistyslautakunnassa eräät täälläkin istuvat aktiivit vakuuttelivat taannoin kouluverkon tiivistystä tehdessämme, että Villähteelle muuttaa iso joukko Fazerin työntekijöitä ja koulut on syytä laajentaa heitä varten jo heti nyt valmiiksi. Totesin silloin, että jos ja kun näin käy, tulemme siihen reagoimaan ja tekemään tarvittaessa uusia päätöksiä ilolla. Valitettavasti olemme tilanteessa, jota kukaan ei olisi osannut ennustaa. Vai sanoiko meistä joku, että ”voihan olla, että tehtaan tulo viivästyy tai jopa peruuntuu, koska seuraava hallitus tulee nostamaan makeisveroa”.
Kausi sivistyslautakunnan puheenjohtajana on ollut minulle koulutuksen ja sivistyksen rakastajalle henkisesti hyvin raskas. Kiitän kaupunkimme erittäin osaavia ja yhteistyöhaluisia sivistyksen viranhaltijoita. He ovat tarttuneet vähenevän julkisen rahan ongelmaan tosissaan ja koko kauden ajan olemme lautakunnassa tehneet hyvän valmistelun pohjalta päätöksiä, jotka toki heikentävät sivistyspalveluja, mutta eivät aiheuta täyttä katastrofia. Kiitän tässä kohtaa myös lautakunnan puheenjohtajistoa ja jäsenistöä. Emme ole repineet toisiamme kappaleiksi, vaan pyrkineet yhdessä mahdollisimman pieneen pahaan yllättävän yksimielisesti.
Meillä Lahdessa on nyt saatu rakennettua talouden tasapainottamiseen tähtäävä suunnitelma. Tähän on enemmistö poliittisista ryhmistä sitoutunut. Tällä hetkellä. Linjakkuus olisi hyvä säilyttää. Tähän peilaten ymmärrän täysin vasemmiston muutosesitykset sivistyksen palvelualueelle. Mutta mistä rahat?
Pari sanaa tulevasta. Tällä tänään esitetyllä talousarviolla vuosi 2025 menee sivistyksessä aika pienin kolhuin, koska jo tehty hartiavoimin ennakoivaa työtä. Mutta vuodet 2026-27! Tukkani nousee pystyyn, kun katson taloussuunnitelman tämänhetkisiä velvoitteita sivistykseen kokonaisuudessaan. Noin kuusi miljoonaa euroa. Perusopetukselle yksin se tarkoittaa yhteensä 2,8 miljoonaa. Tämä on se erittäin painava syy, miksi minusta olisi ollut erittäin perusteltua aikaistaa veroprosentin maltillista nostoa jo vuodelle 2025. Meidän tulisi hallitusti sekä säästää että lisätä tulopuolta. Näin eivät oikeisto ja keskiryhmät halunneet. Toivotan jo tässä kohtaa voimia ja vahvaa sydäntä seuraavalle valtuustolle, sivistyslautakunnalle ja viranhaltijoille, jos nuo sivistyksen luvut pysyvät voimassa myös ensi kevään kuntavaalien jälkeen.