Sivistys- ja kulttuurikaupunki ei säily ilman kestävää taloutta

Reijo Päivärinta (Seutuneloset 22.2.2025) peräänkuuluttaa, että vaalien lähestyessä tulee keskustella enemmän sivistyksestä ja kulttuurista. Olen samaa mieltä Päivärinnan kanssa siitä, että taloudella on vahva yhteys sivistykseen ja kulttuuriin.

Lahti tarvitsee lisää verotuloja, johon tärkeänä keinona on saada kaupunkiin muuttamaan työssäkäyvää väkeä ja yrityksiä, joiden mukana avautuu työpaikkoja. Suomessa on valtava määrä mikroyrityksiä ja pk-yrityksiä, joiden sijoittumiseen Lahden seudulle tulisi erityisesti panostaa. Byrokratiaa on sujuvoitettava ja verotusta kevennettävä. On vahvaa näyttöä siitä, että varsinkin suuret yritykset tutkivat tarkasti infran lisäksi esimerkiksi alueen palvelut, asuntotarjonnan, päiväkodit ja koulut. Riittävillä verotuloilla rahoitamme kunnassa laadukkaan varhaiskasvatuksen, koulutuksen, liikunta- ja kulttuuripalvelut.

Valtuusto päättää opetuksen ja kulttuurin vuosittaisesta budjetista, joka jätetään sivistys- sekä hyvinvoinnin- ja vapaa-ajanlautakunnan työstettäväksi käytäntöön. Kuluneella kaudella viranhaltijat ovat tehneet työtään ja suunnitelleet toimenpiteitä, jotta sivistyspalvelut pyörivät käytettävissä olevalla rahalla. Työ on todella vaativaa, koska lautakunnissa joudutaan valitsemaan huonojen vaihtoehtojen välillä se, mikä on vähiten huono isossa kokonaisuudessa.

Niskassa hönkii vahvasti valtuuston päättämä talouden tasapainottamiseen tähtäävä säästöohjelma vuoteen 2027. Puhutaan useasta miljoonasta. Meidän on pidettävä mielessä koko kaupungin asukkaat ja tasapuolisuus. Tämä aiheuttaa ymmärrettävästi vastustusta. Moni katsoo asiaa vain omasta näkövinkkelistään haluten verorahoilleen vastinetta lähipalveluista kiinni pitämällä kynsin ja hampain.

Opetusalan ammattilaisena tiedän, että koulutuksesta leikkaaminen ei tuo säästöjä eikä paranna taloutta. Ryhmäkoot suurenevat, tukiopetus vähenee, oppilas ei saa riittävästi yksilöllistä tukea, opetushenkilöstö väsyy, oppimistulokset ja koulussa viihtyminen heikentyvät. Menot kasvavat sosiaalipuolella ja korjaavissa toimenpiteissä. Ne maksavat enemmän kuin perustoiminta. Jos lakkautetaan ei-lakisääteisiä toimintoja, kuten vaikka musiikkiluokat tai laajamittainen kaksikielinen opetus, sillä on heikentävää vaikutusta kunnan vetovoimaan.

Päättäjänä minulle on erittäin tärkeää, että lapset ja nuoret opiskelevat kouluissa, joissa opetusta on riittävästi tarkoituksenmukaisissa opetusryhmissä, ja ympäristö on terveellinen sekä turvallinen.

Minusta on hienoa, että tulevan kevään kuntavaaleissa on useissa puolueissa tolkun ehdokkaita, jotka haluavat rakentaa kestävää ja hyvinvoivaa sivistys- ja kulttuurikaupunkia yhteistyössä viranhaltijoiden kanssa ilman liiallista siltarumpujen kolinaa. Tästä päättävät lahtelaiset.